Tuesday, 21 October 2014

Laksa Utara Buat Tak Keruan

Dikala hujan yg lebat, tetiba ada idea nk tulis entri baru. Harini nak share berkaitan makanan. Yeahh makanan kegemaran saya.. Laksa Utara, Asam Pedas Melaka dan Masak Lomak Cili Padi Nogori yang marbeles. Lain orang lain kesukaan. Betul tak?Hehe. Tapi petang ni nak buat entri cerita pasal laksa utara dulu. Asam pedas dan masak lomak di lain entri ye..:-)

Laksa ni merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yg popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). 

Dapat pekena laksa sambil² time hujan ni fuhh terangkat letak telur pecah limau sikit perghhhh...
.

 Laksa Utara..

Saya,suami,anak dan family semua memang hantu laksa betul. Sebab tu tak mustahil ikan sardin / kembung 5 ekor pun jadi je kuah laksa. Teragak nak makan je mesti jadi. Suami pula bila time saya masak laksa tak layan nasi dah. Fuhh senang dan mudah kerjaku. Hihihi... 

Actually sekarang nie laksa leh terdapat di mana2 kedai la dan semua orang boleh masak dan buat kuah laksa tu...tp antara sedap, kurang sedap atau pn tak sedap langsung..tu je...hihi.. Tapiii.. kalau pi hala ke utara memang mana² tempat pon power... 

Meh nk share resepi masak Laksa Utara sharing untuk semua..

Bahan² Utama
Ikan Sardin/Ikan Kembung
Cili Kering
Cili Padi
Bawang Besar 
Bawang Merah
Belacan 
Garam
Asam Keping
Daun kesum
Bunga Kantan

Bahan dikisar
Cili kering
Cili padi
Bawang besar
Bawang merah
Belacan 

Ikan direbus dan dibuang tulang.. kemudian di kisar untuk jadi lebih sebati dan hancur.
Air rebusan ikan simpan untuk campur dalam kuah. 

Bahan² Hiasan
Daun selum/ gajus
Timun
Bawang besar
Telur
Limau sambal
Cili padi

Cara Penyediaan Kuah
Masak bahan yang dikisar tadi hingga agak² kering.
Masukkan air rebusan ikan tadi. Masukkan
Ikan sardin / kembung yang dibuang tulang dan dikisar tadi. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang diingini. Masukkan asam keping, garam dan biarkan ia mendidih. Agak² pekat dah boleh tutup api.
 Ok ..Siap!!!

Sape nak makan laksa mai rumah saya masak penuh kasih sayang.

Salam sayang buat semua...



No comments:

Post a Comment