Wednesday, 22 October 2014

Makanan Berkhasiat Untuk Ibu Hamil

15 MAKANAN BERKHASIAT UNTUK WANITA HAMIL


PIlihan makanan yang mengandungi nutrien penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan.Berikut saya senaraikan makanan yang perlu menjadi pilihan ibu hamil:


a) BROKOLI
-Bukan sahaja mengandungi kalsium dan asid folik malah banyak khasiat vitamin C dimana vitamin C membantu penyerapan zat besi yang terdapat dalam makanan lain.

b)BIJIRIN SARAPAN
-Ia adalah makanan yang kaya asid folik dan sangat digalakkan makan pada beberapa minggu pertama kehamilan

c)KEKACANG KERING
-Kekacang merupakan sumber protein yang baik. Semua wanita hamil memerlukan 10g protein tambahan sehari ketika hamil. Makanan ini diperkaya dengan serat yang boleh membantu anda melawaskan sembelit.

d)SUSU TANPA LEMAK
-Tubuh anda menyerap secara kasarnya dua kali lebih banyak kalsium daripada makanan anda ketika anda hamil, jadi keperluan harian anda masih sama.

e)DAGING PEJAL
-Daging membekalkan zat besi yang mudah diserap oleh tubuh. Anda memerlukan keperluan zat besi dua kali ganda daripada biasa ketika anda hamil.

f)KEJU
- Keju boleh memenuhi keperluan kalsium tubuh anda. Setiap auns keju mengandungi di antara 150 dan 200mg kalsium.

g)TELUR
-Ramai yang enggan mengambil daging. Walau bagaimanapun, ia boleh diganti dengan telur dimana telur juga merupakan sumber protein.

h)SAYUR-SAYURAN
-Banyakkan memakan sayur bayam kerana bayam kaya dengan asid folik dan zat besi

i)OREN
-Ia mengandungi Vitamin C, asid folik dan serat. Oren juga hampir mengandungi 90% air. Ia membantu memenuhi keperluan bendalir dalam badan anda.

j)KEKACANG DAN MENTEGA
-Makanan ini mengandungi lemak. Kawal pengambilannya tetapi ia juga membantu anda mengekalkan rasa kenyang untuk tempoh yang lama

k)MAKANAN SOYA
-Makanan yang kaya dengan protein dan sila pastikan anda mengambil makanan seperti tofu kerana ia mengandungi 10g khasiat

l)BUAHAN KERING
-Pilihlah yang berkhasiat seperti aprikot, buah ceri dan kranberi.

No comments:

Post a Comment